Thuis oefenen met creatief plannen!

Als viooldocent werk ik hard om de kinderen elke week een leuke, leerzame les aan te bieden. In de les spendeer ik ook veel tijd aan hoe ze thuis kunnen oefenen.

Als je in mijn les mee kijkt zie je dat we veel lol hebben met elkaar en dat we veel samenspelen en leerzame muziekspelletjes doen. Die ik zelf bedenk en ontwerp. Als je het leuk vind om te zien wat ik zo al heb bedacht en ontworpen nodig ik je graag uit naar mijn muziekspelletjes

Maar als ze het muzieklokaal verlaten dan heb ik er geen grip meer over en vind ik het ook altijd spannend als viooljuf wat er de komende week thuis gaat gebeuren.

Thuis oefenen is vaak waar het probleem ligt waardoor de volgende les niet altijd lekker loopt en dat werkt ook voor de leerling zelf niet motiverend. Vaak zit dit probleem in het te weinig thuis oefenen.

Voor kinderen is het oefenen thuis niet iets vanzelfsprekend en daarom is het heel belangrijk dat jij als viool-ouder daarin wat steun biedt.

“Creatief Plannen” is wat mij betreft de magic word!

viool oefenen

Toen ik vioolles volgende op jonge leeftijd, leerde ik dat na elke vioolles, thuis meteen een planning werd gemaakt voor het oefenen de komende week. Dit is meteen een mooi moment om samen als viool-ouder te vragen naar het huiswerk en hoe het allemaal ging.

Het plannen van een week viool oefenen hoeft geen zware taak te zijn. Het belangrijkste onderdeel van een effectief oefenschema is “afwisseling” in de MANIER waarop ze oefenen.

Hier is een voorbeeld hoe een leuke viool oefenweek eruit zou kunnen zien:

De Maandag Tijdmachien

Een geweldige manier om de viool oefenweek mee te beginnen. De viool leerling bereid een vioolconcertje voor met oude en nieuwe liedjes. Je spreekt met elkaar een tijd af wanneer het gezin op de bank gaat zitten en het concert begint!

De Dinsdag Tapdance

Een top manier om de noten voor de linkerhand goed in te studeren. Je oefent zonder tokkelen of strijken dus het is ook nog eens een heerlijke oefening wat je vroeg in de ochtend kan doen zonder dat er iemand wakker van wordt ­čśë

De bedoeling is dat je tapt met de juiste vingers op de snaren!

Woensdag de Rocking Ritme

Leg je viool aan de kant en kies en van je stukken die je moet trainen deze week. Spring het juiste ritme op 1 been. Val je, dan begin je weer opnieuw!

Briljanten Donderdag

Je gaat de lastige plekken of de minder mooi klinkende plekken in elk lied zo mooi maken als een briljant!

Gezellige vrijdag

In mijn huis is vrijdagavond een heerlijk gezellige avond. Het weekend is begonnen! Hoe leuk is het dan om samen muziek te gaan maken. Wellicht zijn er meer gezinsleden die een instrument spelen en dan kun je de liedjes die op het programma staan samen spelen!

DIT SCHEMA IS NIET VAN STEEN!
Het bovenstaande schema is slechts een voorbeeld. Er zijn miljoenen verschillende manieren om afwisseling toe te voegen aan de wekelijkse viooloefening.

Nu voor jullie een gratis download om gelijk aan de slag te gaan met het creatief plannen! Veel plezier en laat me vooral weten hoe het ging of welke creatieve manier van oefenen jij samen met je kind hebt bedacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...